středa 11. dubna 2012

Uncharted 1: Drake's Fortune

Když už si říkáte, že vás po éře tombraiderovek už nemůže nic překvapit a zaujmout, tak se objeví hra, která vás donutí hrát do té doby, než ji dohrajete. A je zvláštní, že s ní příjde firma, která má na starosti Crashe Bandicoota. I když, ta hra byla taky hodně návyková, přestože se jednalo o jiný žánr.

Hra Uncharted nám představí hlavního hrdinu Nathana Draka, potomka slavného dobrodruha sira Francise Draka, který pátrá po pokladu svého předchůdce. Na jeho pouti mu pomáhá krásná Ellena a mentor Sullivan. Ti mu cestou buď pomůžou tím, že mu dodají palebnou sílu, nebo při sekvencích, kdy jedete v autě, Ellena řídí a vy sestřelujete nepřátele. Ještě by tu mohl být šermířský souboj na korbách a kopie je jasná.

Pokud bychom měli hru s něčím srovnávat, padá hlavní volba právě na Indiana Jonese. Nathan je odvážný dobrodruh, který pátrá po historických pokladech, suchým humorem občas komentuje okolní situaci a pohybuje se po exotických lokacích. Je sice lehce smíchaný s Larou Croft, protože s oblibou šplhá po zdech, lianách a skáče přes propasti, ale Jones tam naštěstí převládá. To bych asi u hry moc dlouho nevydržel. Alespoň po absolvování spousty dílů Tomb Raidera a podobných klonů.

Grafika je úžasná a efekty taky. Ale to se celkem dalo čekat. PS3 je přeci jenom výkonná mašinka a když o ní prohlásí tvůrci Uncharted, že třetí díl série stále využívá tak lehce přes polovinu výkonu stroje, tak jsem zvědav na pátý a další díl. Který určitě bude.

Přesto má hra i několik vad na kráse. Jednak je to občasný pohled kamery, pak jsou tu celkem časté souboje pomocí střelných zbraní, které jsou na můj vkus až moc časté a do třetice je tu několik posledních kapitol ze hry. Abych řekl pravdu, velice mi to připomínalo zakončení Indiana Jonese a Království křišťálové lebky. Fanoušci původní trilogie pochopí.

Shrnutí: Pro mě určitě velké překvapení. Hraje se to podobně jako Tomb Raider, ale nemá to tolik hluchých míst a ani zákysů. Akorát ten konec (posledních pár kapitol) mě lehce zklamal.
Hodnocení: 8/10

Uncharted 105
Uncharted 103
Uncharted 102
Uncharted 101

Žádné komentáře:

Okomentovat